Behandelingen

[Total: 0    Average: 0/5]

Het huidige doel van psoriasis behandeling is het bereiken van totale bestrijding van de ziekte door het nastreven van volledige bleken van laesies voor langere en langere tijd.

De keuze van de behandeling hangt af van de ernst van de ziekte en de invloed ervan op de levenskwaliteit van elke patiënt. Deze twee aandoeningen gaan niet altijd hand in hand, aangezien zeer gelokaliseerde psoriasis de kwaliteit van leven van een individu zeer sterk kan beïnvloeden, afhankelijk van zijn locatie of de persoonlijkheid van de patiënt, en integendeel, zeer uitgebreide psoriasis zou beter ondersteund kunnen worden door zeer tolerante patiënten.

Actuele, systemische, fototherapie- en biologische behandelingen zijn de vier behandelingsvarianten die momenteel beschikbaar zijn. Deze kunnen afzonderlijk of in combinatie worden gebruikt, afwisselend of achtereenvolgens worden toegediend. U kunt ervoor kiezen om een behandeling te starten met een systemische of biologische drug en controle te houden met fototherapie en/of actuele behandelingen.

De behandelingen die direct op de huid werden aangebracht waren misschien wel de eerste die gebruikt werden bij de behandeling van psoriasis. Actuele therapie is vandaag de dag nog steeds zeer nuttig, vooral in milde en matige vormen als aanvulling op ernstige psoriasis. De hoofdformules die traditioneel in de Dermatologie worden gebruikt, blijven de hoeksteen van de actuele behandeling, omdat ze door hun lage kosten toegankelijk zijn voor patiënten uit landen als het onze.

Voor de reductiewerking wordt koolteer gebruikt, alleen of in combinatie met salicylzuur van 3 tot 5%. Deze laatste voegt aan de formule een anti-scale effect toe. Het meest gebruikte voertuig is puur petrolatum of "petroleumgelei", aangezien het lage molecuulgewicht een betere tolerantie mogelijk maakt. Antraline wordt gebruikt voor periodes van enkele minuten voor recalcitrant letsel. De bovenstaande behandelingen hebben het nadeel van het veroorzaken van foto-irritatie, doordringende geur en de neiging om kleding te bevlekken. Calcipotriol, tacalcitol en calcitriol zijn analogen van vitamine D, met variërende effectiviteitsgraden die het voordeel hebben dat ze cosmetisch aanvaardbaar zijn; ze worden ook goed verdragen, maar kunnen kostbaar zijn in extensieve psoriasis.  Tazaroteen, een actueel derivaat van vitamine A dat onlangs is verschenen, is ook terug te vinden in hetzelfde papier. Pimecrolimus is nuttig in psoriasis die plooien beïnvloedt. Een andere analogie van de vorige, tacrolimus topical, wacht op de test van de tijd. Actuele steroïden blijven wijd worden gebruikt hoewel Farber in de V. S. en Latapi in Mexico overeengekomen dat psoriasis een,, martelaar van steroïde therapie was. De meeste patiënten met complicaties hebben een voorgeschiedenis van het ontvangen van actuele corticosteroïden voor lange periodes van tijd.

De systemische behandelingen in psoriasis worden gebruikt voor hun immunosuppressieve, immunomodulerende of antiproliferatieve werking en hoewel een grote verscheidenheid van drugs door systemische manier zijn gebruikt, zijn drie de wijdst gebruikte drugs: methotrexate, cyclosporine en acitretin. Methotrexate is met succes gebruikt in psoriasis en psoriatische artritis sinds de jaren 1970.  Het heeft het enorme voordeel van zijn zeer lage kosten in vergelijking met andere behandelingen, maar het kan ook stomatitis en longfibrose veroorzaken, maar bovenal heeft het het nadeel dat het hepatotoxisch is. Deze omstandigheid lijkt dosisafhankelijk te zijn, dus het wordt alleen aanbevolen voor gebruik bij patiënten zonder voorgeschiedenis van hepatopathie of alcoholisme. Het wordt toegediend in wekelijkse orale doses van 7,5 tot 30 mg, waarbij geprobeerd wordt de cumulatieve dosis van 1,5 gram niet te overschrijden.

De toestand van psoriasis-afhankelijke T-lymfocyten werd begrepen uit het gebruik van cyclosporine. Het biedt een van de snelste en meest dramatische reacties op ziektebestrijding. De kosten ervan maken het ontoegankelijk voor onderhoudsbehandelingen gedurende lange tijd en is gecontra-indiceerd bij patiënten met arteriële hypertensie en nefropathie.  Het wordt gebruikt in dagelijkse orale doses van 2,5 tot 5,0 mg/kg.

Wanneer psoriasis binnen keratinisatiestoornissen werd geplaatst, werden adequate resultaten met orale retinoïden verwacht. Acitretine is een goede systemische behandelingsoptie. Voor patiënten die geen lever- of vetstofwisselingsstoornissen hebben, moeten tussentijdse kosten worden opgegeven.

Fototherapie is het gebruik van ultraviolette licht energie bij de behandeling van huidziekten. Het heeft zijn oudste precedent in Heliotherapie, waarin zonlicht als behandeling werd gebruikt. Het is bekend dat psoriasis vaker voorkomt in breedtegraden met minder zon. Fototherapie wordt dus veel gebruikt in Noord-Europa, Canada en de Verenigde Staten. begin 20e eeuw gebruikte Goeckerman ultraviolet licht met actuele koolteer met goede resultaten in de methode die zijn naam draagt; Ingram deed hetzelfde met het gebruik van fototherapie en lichtgebruik.

Ulle Puusepp
About Ulle Puusepp 436 Articles
Raske on kirjeldada keerulist inimest nagu Ulle Puusepp, kuid enamik neist teavad, et ennekõike on see seikluslik ja tõsine. Loomulikult on see ka ambitsioonikas, energiline ja kaitsev, kuid sageli kergendab neid sageli kadeduse mõtteviis. Kuigi tema seikluslik olemus ongi see, mida sshe on päris palju armastanud. Inimesed arvavad regulaarselt ja lõbusalt laadi, kui nad tunnevad end ära. Muidugi pole keegi täiuslik ja Ulle on ka palju vähem soodsaid tunnuseid. Tema ego ja pedantiline laad tekitab palju kaebusi, palju teiste pahameelt. Õnneks on ta tavaliselt tõsiselt leevendanud puhanguid.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*